Smrtící laboratoř, Od Lenina k Putinovi

Arkadij Vaksberg: Smrtící laboratoř, Od Lenina k Putinovi



stránky

V roce 1921 dal Lenin příkaz k vytvoření „laboratoře jedů“ za účelem „boje proti nepřátelům sovětské moci“. Sovětská moc se tímto uchýlila k teroristickým metodám, aby byl zajištěn úspěch revoluce nebo alespoň neomezená moc jejích vůdců. Mnoho mimosoudních poprav v SSSR i v zahraničí se vyřešilo pouhým konstatováním „srdečního selhání“ nebo sebevraždy následkem deprese… Někteří zemřeli v rukách lékařů, kteří je měli vyléčit, jiní se stali oběťmi podivných dopravních nehod… Mýlili bychom se, kdybychom se domnívali, že tyto praktiky po Stalinově smrti skončily. Na dlouhém seznamu obětí najdeme Leninovu vdovu, sovětského generála Frunzeho, bílé generály v emigraci Kutepova a Millera, spisovatele Borise Pilňaka, českého ministra Jana Masaryka a v nedávné době i bývalého petrohradského starostu Anatolije Sobčaka, novináře Ščekočichina, ukrajinského kandidáta na prezidenta Viktora Juščenka, Alexandra Litviněnka a mnoho dalších.
Arkadij Vaksberg zde na základě dlouhého a pečlivého pátrání píše knihu o nekonečné a nekončící řadě politických vražd, knihu, z níž běhá mráz po zádech…
Arkadij Vaksberg je doktor práv, spisovatel, novinář a dramaturg. V sovětské době byly jeho texty mnohokrát cenzurovány. Je autorem mnoha knih, esejů, biografií,divadelních her a filmových scénářů. Několik titulů bylo přeloženo do francouzštiny, konkrétně /Vyšinskij, Stalinův prokurátor,/ Ruská mafie/, /Hotel Lux/ a /Stalin a židé/. Tato kniha je jeho prvním překladem do češtiny.

Přeložila Veronika Matiášková Váz., 268 stran, 249,- Kč Vychází v listopadu

ISBN 978-80-7407-027-3